5 modalități de a-i învăța pe copii să economisească

Dacă ne dorim, şi cu siguranță ne dorim, un viitor  financiar sigur și stabil pentru copiii noştri atunci este esențial ca ei să știe să economisească. Cu toate acestea, mulți părinți nu știu cum să îi învețe pe copii aceste abilități.

Vă sugerez să analizați următoarele cinci modalități prin care puteți învăța copiii să economisească și să dezvolte obiceiuri financiare bune. Vom discuta despre importanța economisirii, despre educația financiară, despre crearea unui program de economisire, precum şi despre exemplul personal oferit celor mici și utilizarea jocurilor și a activităților interactive. Cu ajutorul acestor modalități, puteți încuraja copiii să dezvolte abilitățile financiare necesare pentru a avea succes în viață și pentru a construi un viitor financiar stabil.

 

Importanța economisirii

 

Economisirea îi ajută pe copii să gestioneze banii într-un mod responsabil și să dezvolte obiceiuri financiare bune încă de la o vârstă fragedă. Cei care învață să economisească devin mai conștienți de nevoile și dorințele pe care le au și învață să-și prioritizeze cheltuielile în funcție de acestea. Mai mult, această abilitate îi va ajuta să evite datoriile sau alte probleme financiare în viitor.

Întreg procesul de economisire poate avea beneficii pe termen lung prin stabilirea unor obiective financiare semnificative (de exemplu economisirea pentru o mașină) şi dezvoltarea consecvenței în atingerea lor.

Învățarea economisirii îi poate ajuta pe copii să înțeleagă mai bine concepte matematice și aritmetice. În acest fel, ei pot să învețe cum să calculeze costurile și beneficiile deciziilor financiare și cum să efectueze operațiuni cu numerar.

Economisirea poate îmbunătăți atât situația financiară a copiilor, cât și educația financiară, ceea ce poate avea un impact pozitiv pe termen lung în viața lor.

 

Importanța educației financiare pentru copii

 

Acest tip de educație trebuie să fie parte integrantă a educației formale, deși, din păcate, în prea multe familii din România ea nu este. Una dintre cele mai importante modalități de a-i învăța pe copii despre bani și economisire este să vorbiți cu ei despre aceste subiecte. Le puteți explica conceptele financiare într-un mod simplu și adaptat la nivelul lor de înțelegere.

Puteți utiliza diferite metode pentru a-i învăța pe copii să calculeze și să planifice bugetul, cum ar fi utilizarea unui tabel de cheltuieli unde să îşi noteze pe ce se duc banii sau crearea unui plan de cheltuieli. În acest fel, copiii pot să înțeleagă cât de mult cheltuiesc și cum pot să-și prioritizeze cheltuielile în funcție de nevoi și dorințe.

Încurajați copiii să ia decizii financiare responsabile și să își asume responsabilitatea pentru banii lor. Vor învăța să își gestioneze banii și să evite datoriile sau alte probleme financiare.

 

Crearea unui program de economisire pentru copii

 

Având un program de economisire, un plan pe care să îl urmeze, copiii îşi pot dezvoltarea obiceiurilor absolut necesare şi în viața adultă. Pentru a crea un astfel de program, este important să stabiliți un sistem de economisire: ori o pușculiță sau cutii pentru economii ori chiar un cont bancar special.

E nevoie ca cei mici să își seteze obiective financiare și să lucreze pentru îndeplinirea lor iar pentru asta e nevoie de un buget lunar, pe care îl stabiliți în familie. Ulterior copiii trebuie să fie atenți la ceea ce cumpără, să analizeze preturile astfel încât să nu se abată de la plan, dar în același timp, să îşi satisfacă şi nevoile.

 

Exemplul personal

 

Ca părinți, puteți fi un exemplu pozitiv pentru copiii în ceea ce privește economisirea banilor, prin propriile acțiuni și comportamente financiare. Este important să le arătați copiilor că economisirea banilor este esențială pentru întreaga familie și că este un obicei sănătos și responsabil pentru a avea succes în viață.

Economisiți şi voi bani în mod regulat, planificați bugetul lunar și asumați-vă angajamente financiare responsabile.

Puteți încuraja copiii să participe la acest proces și să înțeleagă de ce economisirea este importantă. De exemplu, puteți să planificați o excursie de familie și să-i implicați şi pe copii în procesul de economisire pentru aceasta. Împreună puteți stabili o valoare a fondului de vacanță și începeți să economisiți bani pentru a atinge acest obiectiv.

 

Utilizarea unor jocuri și activități

 

Joaca, cel mai la îndemână instrument pentru a-i învăța ceva pe copii. A găsi jocul potrivit pentru a desluși tainele unui domeniu poate face diferența între a înțelege conceptele respective şi doar a le asculta. Astfel de jocuri pot ajuta copiii să înțeleagă ce este economisirea și cum anume se face.

Printre jocurile și activitățile interactive se numără jocurile de rol, jocurile cu tablă de joc sau cele digitale, cartonașe despre economisire, precum și activități interactive în cadrul familiei, ca de exemplu concursuri de economisire.

În timpul acestor activități, puteți ajuta copiii să seteze obiective financiare și să facă alegeri bune de cheltuieli, astfel încât să poată economisi mai eficient. De exemplu, puteți să îi învățați să compare prețurile diferitelor produse, să facă diferența între cheltuielile necesare și cele opționale, sau să le oferiți sugestii pentru cum să își aloce banii.

Prin joacă îi faceți pe copii să se bucure de economisirea banilor și-i ajutați să dezvolte abilități financiare bune care să îi ajute în viitor. Repet, este important ca cei mici să aibă o atitudine responsabilă față de banii lor și să înțeleagă importanța economisirii pentru a avea un viitor financiar stabil.

 

Concluzii

 

Lecțiile despre economisire, indiferent de forma aleasă, sunt esențiale în dezvoltarea lor financiară. Este important să începem să-i învățăm pe copii de la o vârstă fragedă cum să economisească bani și să aibă încredere în deciziile financiare pe care le iau.

Am detaliat în acest articol cinci modalități prin care putem ajuta copiii să învețe să economisească, şi desigur, există şi altele dar e un început. Este important să reținem că învățarea despre finanțe nu se termină niciodată, că este un proces continuu. Trebuie să vorbim cu copiii noștri despre bani, să le oferim sfaturi și să îi îndrumăm să ia decizii financiare bune.

A-i învăța pe copii despre economisire este, în definitiv, o investiție în viitorul lor financiar. Prin urmare, trebuie să fim dedicați și consecvenți, să îi învățăm cum să economisească, să investească și să administreze banii în mod responsabil pentru a avea un viitor luminos.

Telefon WhatsApp
Quick Contact Icon Contact rapid
Quick Menu IconHai să discutăm Quick Menu IconAteliere Quick Menu IconMedia
Quick Menu Icon Products Navigare rapida
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.